Vad är NLP coaching?

Neuro Linguistic.. vaddå?

En av de vanligaste frågorna jag får är: Vad är NLP coaching, egentligen?

NLP står för Neuro Linguistic Programming ifall du undrar. Men det säger förmodligen inte så mycket. Jag hoppas att jag kan kasta lite ljus över frågan med den här artikeln.

Ett grundantagande i NLP är att alla friska människor har samma förutsättningar att lyckas. Skillnaderna i prestation mellan olika individer handlar istället om att vi har olika strategier för att möta vardagen. Och det är strategierna som avgör resultaten. Om du skulle använda samma strategi som Donald Trump skulle du vara lika framgångsrik som Donald Trump, typ.

De strategier du använder är ett resultat av ditt förflutna, där du har lärt dig att vissa saker är bra och vissa är dåliga. Det har du lärt dig genom att skapa associationer mellan neuronerna i hjärnan (Neuro) på samma sätt som Pavlovs hundar lärde sig att en viss situation har en viss betydelse. På så sätt byggs din modell av världen gradvis upp. Och det är den här modellen som oftast orsakar problem.

Det enda sätt som man kan analysera hur en annan persons världsbild ser ut är genom att lyssna till det språk och de formuleringar som används (Linguistic). Det ger coachen ledtrådar till hur klienten representerar sin världsbild och en bättre förståelse för problemet. Därmed kan coachen hjälpa till att hitta lösningar som adresserar de strategier och den världsbild som orsakar den utmaning man jobbar med.

NLP-coachen har en mängd olika verktyg för bryta oönskade associationer och etablera nya önskvärda mönster istället. Många av övningarna bygger på principen om betingning (Pavlovs hundar igen), och på så sätt ”programmerar” klienten om sina strategier och sin  världsbild (Programming) på ett sätt som skapar nya och mera positiva resultat.

Där har du NLP coaching i ett nötskal.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *