3 tips för att göra det roligare och effektivare att sälja

Sälj. Den mest kritiska delen i alla företag. Och samtidigt bland det läskigaste, jobbigaste och svåraste för de flesta företagare.

Jag har länge haft jättesvårt för att sälja. Det värsta jag visste var cold-calling.

Det tycker jag för all del fortfarande, men som tur är finns det mera effektivare metoder. Men mer om det senare i inlägget. Men vad skulle jag göra? Sälja måste man ju. Men jag tyckte inte alls om att jaga rätt på möjliga kunder och sedan försöka övertyga dem att jag och mina produkter var ”rätt” för dem.

Sen gick jag en kurs som förändrade allt. Och den handlade inte ens om sälj.

Kursen hette Business Freedom Speaking Academy (ouch… jag håller mig till att skriva ”BFSA” i fortsättningen) och är väl egentligen en talarkurs. Typ.

Det var den kanadensiske entreprenören Eric Edmeades som höll i kursen. Eric har gjort en resa från att vara fullständigt livrädd att stå på scenen till att vara en av världens bästa och mest underhållande talare, alla kategorier. (Och det är det inte bara jag som tycker. Steinar Ditlefsen är en dansk talare som jobbat med just att utvärdera talare, och enligt honom håller Eric absolut värdsklass.)

2013-03-17-Eric-Edmeades-again

Eric Edmeades i mitten

Men tillbaka till ämnet för det här inlägget. Det allra viktigaste jag tog med mig från den kursen är nog att ALLA är oerhört intressanta.

Även du, alltså.

Och det gäller ÄVEN om du vill sälja något!

Allt hänger på HUR du säger det du vill säga. 

Så, här kommer några knep som gör det enklare att nå fram med ditt budskap.

1: Matcha röstläget på den du pratar med

Detta är en klassiker som är viktigare än du tror. Om den tu talar med pratar långsamt och eftertänksamt… gör likadant du. Om hon pratar snabbt, så matchar du henne i det. Vi tycker nämligen om de som gör likadant som vi.

Effekten av att tala snabbt och högt till en lågmäld och… eftertänksam… person… är förmodligen… inte… den du vill ha.

Detta är ett enkelt sätt att hjälpa den du talar med att höra vad du säger.

Men vad ska du säga?

2: Berätta inte fakta. Berätta DIN historia!

Oroa dig inte för vad du ska säga. Fokusera på hur du säger det. Oerhört många, inte bara säljare, fastnar i att bara förmedla information.

Du har varit med om det:

”Min produkt har 47 features, och en ljudnivå på bara 20dB vilket innebär att du kan stå upp till 50 centimeter ifrån och ändå höra när din svärmor nyser..”

Och om du har sett en informationstät powerpoint vet du redan att det är en dålig idé med för mycket information.

Om du inte vill få den du pratar med att somna, eller lämna rummet, förstås.

Fokusera istället på att berätta din historia!

Hur fick du idén att göra det du gör? Var var du när du fick idén? Vad gjorde du när du fick idén? Vad gjorde du sen? Varför gör du det?

Vi älskar att lyssna på historier.

”…och där stod jag… och pillade på knapparna för att få fram rätt mackapär… då… då nyser svärmor så att det skallrar i rutorna… sen svimmade hon. Jag säger bara… TUR… att prylen var så tyst som den var, annars hade jag nog inte märkt nåt. Eller ja… tur och tur… ”

Information som bäddas in i historier fastnar på ett helt annat sätt, och blir mycket mer intressant. För trots att ovanstående historia egentligen bara består av rappakalja vill man ändå höra slutet. Eller hur?

Men nu tänker du kanske: ”Men jag har inga intressanta historier.”

Så, här kommer nästa tips:

3. Slappna av. Du ÄR intressant.

När du berättar din historia, eller historian bakom din produkt, eller en rolig historia, så ÄR du intressant. ALLA människor är intressanta, så länge de är sig själva.

När du slappnar av och inte oroar dig för vad folk ska tycka ökar din attraktionskraft oändligt. Bli inte förvånad om de du pratar med plötsligt intresserat börjar luta sig framåt och vill höra mer.

Och nej, jag tycker fortfarande inte att cold-calling är kul. Men det finns bättre alternativ.

Varför prata med en möjlig kund åt gången, när man kan prata med många samtidigt?

Tänk dig att det är två naprapater som befinner sig på samma mingel-event med 500 personer. Den ena naprapaten, A, minglar oerhört effektivt under dagen. Naprapat B minglar knappt alls, men håller däremot en intressant och underhållande föreläsning om sin filosofi kring ryggproblem inför hela gruppen. Vilken naprapat kommer att ha skapat flest kontakter? Om du hade ryggproblem, vilket av naprapaterna skulle du vilja gå till?

Förmodligen naprapat B.

Det är nämligen nåt oerhört attraktivt med människor som vågar vara sig själva, och ännu attraktivare blir det när man gör det framför större grupper. Av någon anledning. Eric Edmeades brukar kalla det för The Stage effect. 

Nu är det ju inte alla som känner sig bekväma att stå framför en grupp och prata.

Vilken tur ni har. För Eric kommer till Stockholm igen den 28 april för en halvdag om Successful Speaking Strategies. Det blir en otroligt nyttig halvdag för alla som vill hitta sätt att bättre nå ut med sitt budskap.

Inför den halvdagen har jag fått förmånen att samarbeta med Erics norska promotor, vilket innebär att om du klickar på bilden nedan så kan du inte bara läsa mer om eventet. Du får också möjlighet att gå två personer för samma pris som en person.

Så.. klicka på bilden och boka in den 28/4 i din kalender!

mainImage_z7jsNCaTFe

S3 i Stockholm

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *