Paradoxen som gör dig proaktiv och effektiv

no1Wohoo!

Den efterlängtade sommaren närmar sig. Och med den kommer förhoppningsvis den lika efterlängtade värmen och semestern.

Men innan dess kommer den intensiva slutspurten. Det är samma sak varje år. Innan sommaren ska ”allt” vara klart. Projekt ska avslutas, leveranser ska göras, upphandlingar ska bli klara… Är du dessutom förälder till barn i skolåldern så är det utvecklingssamtal, föräldramöten, aktivitetsavslutningar, vårfester, med mera, med mera. Multiplicerat med antalet barn.

Ja, om det är nån tid på året som man ska tjänar på att vara effektiv så är det i början på Juni.

Jag minns min reaktion när jag för första gången läste Stephen Covey’s ”7 habits of highly effective people”, och fick lära mig att ”habit #1” för att vara effektiv är… *trumvirvel*… att vara proaktiv!

– ”Eh… okej?”

För jag fattade inte. Eller, jo, klart att jag förstod att det inte är effektivt att vara i reaktion (dvs motsatsen till att vara proaktiv).

Men grejen är den att jag var i reaktion när jag läste boken. Totalt överhopad av ansvar och tusentals saker som skulle göras. Det var ju därför jag läste boken. För att komma bort från det.

– Så hur sjutton blir man proaktiv?

Det tog ett tag för mig att få kläm på det. Men idag tycker jag nog att jag lyckas ganska bra. Självklart hamnar jag i reaktion emellanåt, men jag kan stolt säga att det hör till undantagen nuförtiden.

Och hemligheten består av två delar.

1 – Skaffa en karta

Minns du när du fick orientera på skolidrotten? Det första som hände var att du fick en karta som beskrev terrängen och som visade vart kontrollerna låg.

Kartan är det som gör dig proaktiv. Den gör det möjligt att se resultatet i förväg, och det hjälper dig att orientera effektivt. Utan den återstår bara att chansa hejvilt och hoppas att du stöter på nåt relevant där ute i skogen.

För att vara effektiv – och hamna rätt i din vardag – behöver du också en karta över terrängen. Den beskriver inte vad du ska göra, utan var du gör det.

Var vill du spendera mest tid, känslomässigt? Vilka livsområden är viktiga för dig? Vad vill du göra där? Finns det områden och känslor du vill undvika?

På den kartan kan du sedan placera ut det du vill göra. Dina kontroller. Det finns en viktig skillnad jämfört med skolorienteringen. Du får nämligen själv sätta ut kontrollerna på din egen karta.  Det är du som bestämmer vilket område du vill börja med, hur kontrollen ser ut, var den ligger och hur långt det är dit.

Men utan karta kommer du att springa i cirklar eller gå vilse, så håll reda på den!

2 – Orientera dig regelbundet

Genom att göra en karta har du gett dig själv enorma fördelar. Du har skapat en större medvetenhet om vart du vill att din vardag ska ta dig, och det blir svårare att omedvetet springa åt fel håll.

Och du kan bli ännu effektivare genom att använda kartan, stanna upp och kontrollera var du befinner dig. För det händer ju att vi springer fel.

Stanna upp ibland. Fråga dig själv ”Var är du?”, ”Vart vill du?”.

Ta ut en ny riktning innan du springer vidare. Då minskar risken att du springer fel, och du korrigerar eventuella misstag innan de får några större konsekvenser.

En skön paradox uppstår. Du kommer snabbare fram om du tar dig tid att göra en karta och regelbundet stannar upp och orienterar dig.

Dessa två enkla steg är allt du behöver för att vara proaktiv, och dina resultat kommer att spegla det.

Om du är nyfiken på hur man gör detta i praktiken är du välkommen att delta i mitt kostnadsfria webbinarie ”Säkra framsteg”. I webbinariet coachar jag dig genom en ”nulägesorientering” (steg 2 ovan) där du själv analyserar din vardag ur ett antal olika perspektiv, och jag visar hur du skapar konkreta handlingsplaner som pekar ut riktningen för dig.

 Läs mer och anmäl dig här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *