Hjärnsmart läxläsning

Blindkarta över Svealand - kan DU peka ut Örebro, Falun och Karlstad?

I dag har min dotter prov i NO, på ämnet Svealand. Det har inneburit att jag har tvingats fräscha upp mina förlagda kunskaper genom att stötta henne med läxläsningen och förhöra henne inför provet.

Det här med inlärning är fascinerande. När vi tar in information fyrar våra neuroner av för fullt. Hela tiden. Och när ett par neuroner som ligger hyfsat nära varandra smattrar till samtidigt tillräckligt ofta så kopplar de ihop sig. Ju oftare detta händer desto starkare blir kopplingen. Resultatet blir efter ett tag att när den ena neuronen glimmar till så gör den andra det också av bara farten. Och det genom dessa associationer vi lär oss saker.

Det här kan du utnyttja när du hjälper dina barn läsa läxan. Min dotter hade problem med att komma ihåg namnet på den lilla pricken strax väster om hjälmaren. Varje gång jag pekade ut den pricken så utbrast hon ett ”Oh, no!” och såg lite hjälplös ut.

Perfekt tillfälle att vara lite hjärnsmart. Hennes ”Oh, no!” neuroner fyrade ju av varje gång utan undantag. Så varför inte använda det?.

Hon fick därför i uppgift att, med hög, förställd röst upprepa frasen  ”Oh, no! – ÖREBRO!” fem gånger i snabb takt.

Sen testade vi. Jodå. När vi kom till Örebro fyrade hennes ”Oh, no!”-neuroner av och de i sin tur fyrade raskt av ”Örebro”-neuronerna och hon hade svaret! Och det funkade lika bra ett par dagar senare.

Det är dock oklart vilken påverkan det har på hennes framtida inställning till Örebro, men jag hoppas på förlåtelse eftersom syftet var gott. 🙂

Prova själv! Betrakta dina barn när de försöker lära sig något nytt. Särskilt när de sitter fast. Vilka associationer finns där redan? Hur kan de användas för att koppla in ny kunskap? Testa olika varianter och se.

Och viktigast av allt… Ha kul!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *