Hjälp! : Passionen dör efter 8-10 månader!

Ibland blir jag bara trött på hur uppgivna folk är när det gäller kärlek och relationer.

Hittade en ”relationsexpert” på nätet som svarade på följande fråga från läsarna.

Q: När dör passionen? Vad kommer efteråt?

Svaret är nedslående, och skvallrar om att till och med relationsexperterna har gett upp hoppet om passion.

A: Passionen brukar håller i sig 8-10 månader. Under den tiden prioriterar man bort allt annat som är viktigt i livet. Vänner, jobb och karriär.
I det långa loppet är det få som orkar med att leva i passionen som tar mycket kraft, sömn och de övriga livet som fungerar sämre.

Efter passionen kommer något annat, i bästa fall trygghet gemenskap och en känsla av att man strävar mot samma mål.

Det är också där man bygger sina planer på den gemensamma framtiden och här det är som allra viktigast att man pratar med varandra.
Hur vill vi ha det?
Vad är viktigt i vårt liv?
Vad var det i passionen som kändes så underbart, kan vi hålla fast en del av den?

För det första blandar ”experten” uppenbarligen ihop begreppet ”passion” med ”förälskelse”. Det är två helt olika saker. Förälskelsen går över efter ett tag. Det köper jag. Men det är stor skillnad mellan passion och förälskelse.

Jag vet inte var jag ska börja dissekera svaret. Jag börjar med slutet.

Vi ska tydligen vänta med att planera framtiden tills passionen är slut. För då blir det plötsligt viktigt att vi pratar med varandra om hur vi vill ha det.

Suck.

Undrar vad som skulle hända om folk pratade om sina drömmar och sin framtid redan från början? När man väljer livspartner är det väl högintressant att veta om partnern är intresserad av att gå åt samma håll under de närmsta… decennierna? Och det vill man väl veta INNAN man har ägnat ÅR åt en relation som saknar förutsättningar eftersom partnern är på väg åt fel håll?

Dessutom hävdar jag att gemensamma visioner/drömmar är en viktig ingrediens om man vill behålla sin passion. Inte sjutton häller man i äggen EFTER att man har gräddat en sockerkaka?

Förälskelsen går kanske över efter 8-10 månader. Men passionen behöver absolut inte försvinna. Så mycket vet jag av egen erfarenhet.

Men visst försvinner den om man slutar prioritera varandra. Man behöver absolut inte prioritera bort ”allt annat” för att skapa passion. Men man behöver definitivt prioritera sin relation OCKSÅ.

Passion är inte en funktion av tid. Passion kommer ur polaritet, där skillnaderna mellan individerna skapar en styrka i relationen. En spänning uppstår mellan två poler av olika laddning. Om du minskar skillnaderna mellan polerna minskar spänningen. När bägge individerna är nära varandra, och kan vara sig själva till 100% och blir älskade för den de är utan att de behöver kompromissa sin identitet. Då kommer passionen. Det spelar ingen roll om man är nyförälskad eller inte.

”Efter passionen kommer i bästa fall någonting annat…”

Jo. I bästa fall vinner man på lotto också. Men man behöver fortfarande anstränga sig lite och köpa en lott. Annars vinner man ingenting.

Och i längden vinner du mer på att jobba aktivt för det du vill ha.

2 Kommentarer
 1. DJ Birmé
  DJ Birmé says:

  Hej!

  Bra skrivet och jag håller med om att svaret från ”experten” inte var så upplyftande. Jag tror också att *passion* finner man i så mycket annat än bara relationer. För min egen del är musiken min passion och har alltid varit så länge som jag kan minnas. Och vad jag vet så kan jag ändå prioritera min karriär OCKSÅ.

  /Jonas

  Svara
 2. mijak
  mijak says:

  Jag håller med.

  Och det gör ju hela resonemanget om att passion dör efter en viss tid ännu konstigare.

  När man har passion för musik, en hobby, eller en sport så är det en självklarhet att passionen kan vara livslång. Förutsatt att man ger sig hän och underhåller passionen.

  Hmm…

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *