Ekonomin idag… en förutsägelse

Idag tänkte jag skriva om något som jag ofta och gärna pratar om privat, men som jag aldrig bloggat om.

Ekonomin.

Just nu säger alla att vi är på väg tillbaka. Tillväxten ökar och allt kommer att bli bra efter kraschen för ett par år sedan.

Men jag tror inte på det.

Varför?

Ekonomin styrs till stor del av konsumenterna. Om konsumenterna konsumerar mår ekonomin bra. Om konsumenterna inte konsumerar är mår den inte bra. Så långt är alla överens.

Men vilka är konsumenterna? Jo, det är vi vanliga människor visar det sig. Och det är dessutom väldigt förutsägbart hur vi konsumerar som grupp.

Upp till 20-års åldern kostar vi bara samhället en massa pengar, men sedan börjar vi tjäna en slant, och då konsumerar vi.

Vid 30 får vi barn och skaffar hus, vilket innebär att vi gör en massa konsumtion av blöjor och större bostäder.

Vid 47 års ålder (ungefär, lite olika beroende på vilket land man kollar på) är vi på toppen av vår konsumentkarriär. Barnen har blivit större och kostar mindre, och vi har gjort en karriär som innebär en bra lön och därmed får vi en massa pengar som vi spenderar på golfklubbor, restauranger och semestrar.

Sedan går det bara utför med konsumtionen, enligt statistiken. Vissa slutar konsumera för att de dör, men de flesta drar åt plånboken för att spara några kronor till pensionen.

När barnen flyttar ut säljer vi det stora huset och köper ett mindre, eller flyttar till en lägenhet, vilket innebär lägre kostnader. Mindre konsumtion.

Så ser våra liv ut i snitt.

Och det finns mer intressant statistik att titta på. Med statistiken som förs i varje land kan man se hur många 47-åringar det finns nu, och hur många det kommer att finnas i framtiden.

Siffrorna varierar en aning från land till land, men i stort är demografin ungefär densamma i hela Europa och i USA.

Lägger man ihop de här siffrorna så upptäcker man att den s.k baby-boom generationen (40-50-talister) var en jättestor generation jämfört med ”Generation X” (60-70-talister). I antal alltså.

Just nu håller baby-boomarna att gå i pension. De slutar producera. De slutar tjäna pengar. Och de dör. Därför slutar de också gradvis att konsumera.

I praktiken innebär det att vi som kommer efter 40-talisterna behöver producera och konsumera hela 50% mer per person under de närmsta åren än vad vi gjort hittills. Och det är bara för att upprätthålla den omsättning på ekonomin som finns idag!

Det är alltså inte Greklands fel att det är kris. Det är inte heller bankerna. Visst, de kunde skötts bättre, men de är inte de som är den egentliga orsaken till krisen.

Krisen (som kommer att bli värre – mycket värre) kommer helt enkelt av att vi är mycket färre som kan konsumera. Och färre som kan producera. Vi är mycket färre än vad de som hittills konsumerat och producerat varit.

Samtidigt går en gigantisk generation i pension och blir skapar en jättelik kostnad för samhället i form av pensioner och sjukvård till alla dessa människor.

Mindre intäkter till samhället. Högre kostnader för samhället.
Inte ett recept för tillväxt.  Tyvärr inte heller de närmsta 10 åren om marknaden fortsätter att bygga på vår konsumtion, vilket de lär göra.

Så håll hårt i dina pengar ett tag framöver. Det blir tuffare tider, tror jag.

Men vem ska vi skylla på?
Vem ska ställas ansvarig?

Det går tyvärr inte att peka ut någon.

C’est la vie

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *