Moln

Bota flygrädsla på 5 minuter, en ledig dag

Idag hade jag en pappadag, och åkte hem till Umeå för att träffa min son över dagen.Moln

Under min morgonmeditation bestämde jag mig för att något särskilt värdefullt skulle hända idag.

På flyget hem hamnade jag snett bakom en kvinna som kämpade hårt med sin situation. Hon var flygrädd, riktigt flygrädd. Nu hade hon tröttnat på det, och bokat en resa till Umeå ToR tillsammans med sin man enbart i syfte att ta itu med sin flygrädsla. Hennes barn är utspridda över världen, och hon kunde inte hålla kontakten med dem på det sätt hon ville.

Men det är inte så lätt att möta sina rädslor. Hon var jättenervös och flygvärdinnorna på Norwegian var jättegulliga och berättade precis vad som skulle hända för att hålla henne lugn. Kvinnan höll god min, men kämpade hårt för att hålla tårarna tillbaka. (Hon berättade senare att hon sminkat sig av en enda anledning – Då måste hon nämligen skärpa sig för att inte sminket ska börja rinna).

Tror ni att jag kunde hålla mig? Nej. Det är sällan en ”personlig utmaning” är mera tydlig än så. Jag presenterade mig och förklarade att jag jobbar med folk som har personliga utmaningar. Som flygrädsla till exempel. Ville hon kanske göra en övning som skulle ändra perspektivet på situationen?

För all del har jag aldrig jobbat just med flygrädsla tidigare, men det slog mig aldrig. Inte förrän nu. Jag visste bara att jag kunde hjälpa henne.

Hon tackade tveklöst ja.

Hon gjorde en övning som tog ungefär fem minuter. Det var allt. Sedan slappnade hon av, och började prata om hur lugn hon kände sig och hur jobbigt det hade varit under alla dessa år. Jag noterade att hon pratade om problemen i förfluten form.

När vi startade såg hon lite förvånad ut. Hon såg ut ungefär som man gör när man trycker på gaspedalen och upptäcker att man har glömt lägga i en växel. Det som förväntades hända… hände inte.

När vi flugit en stund sträckte hon ut sin hand till sin man som satt intill, och utbrast:

– ”Känn! Jag är inte ens svettig!”

Under landningen satt hon och tittade på den vackra utsikten över den vackert soliga, vintriga, Bottenviken. Och hon grät. Inte av rädsla, utan av friheten från den. Av insikten att all energi som hon lagt på att vara rädd plötsligt gick att använda till något annat.

Hon började göra planer att resa med sina vuxna barn till soliga länder. Eller som hon själv uttryckte det, med ögon glansiga från glädjetårarna:

– ”Nu börjar mitt liv.”

Varför skriver jag om det här? För att skryta om mina förmågor att hjälpa folk?

Nej. Jag skriver om detta för att det illustrerar så tydligt det budskap som jag jobbar med att få ut till världen.

1. Det finns inget att vara rädd för. Du är större än alla utmaningar.

Hon var visserligen rädd. Men hon var också fast besluten att övervinna den rädslan, trots att den funnits där i hela hennes liv.

2. Förändring går snabbt

Förändringen skedde bokstavligen på fem minuter. Inte genom att konfrontera den jobbiga situationen – vi hade ju inte ens hunnit lyfta från marken – utan bara genom att hon bytte perspektiv.

3. Skillnaden mellan den du ÄR och den du VILL VARA ligger i det du GÖR.

Hon GJORDE något. Hon bokade sina biljetter och bestämde sig för att ta itu med det. Att jag råkade sitta på samma flygplan, i stolen bakom, var inte tur. Hon GJORDE något, och fick utdelning för sin insats. Hade inte hon satt sig själv på planet hade vi aldrig mötts.

Men visst är det lite koolt hur universum hjälper till när vi väl bestämmer oss för att ta itu med något?

Och nog var detta en alldeles särskild värdefull händelse, även för mig. Precis som jag bestämde i morse när jag mediterade.

5 Kommentarer
 1. Hannah
  Hannah says:

  Det är helt otroligt. Om jag kunde få uppleva den frihetskänslan när jag flyger. Tårarna bränner bakom ögonen utav bara tanken på att bli bukt med min flygrädsla. Jag får sådan fruktansvärd dödsångest bara av att sitta i bilen på väg till en flygplats. Detta hindrar mig från att göra allt det roliga jag faktiskt har tid och möjlighet till att göra. Jag vill önska att det finns ett botemedel för mig också. Dock sitter det så djupt i mig att jag tvivlar på de flesta metoder. Men alla berättelser om behandling lockar mig så otroligt.

  Svara
 2. Linn
  Linn says:

  Jag har under senare tid blivit mycket flygrädd. Det här påverkar min vardag, och mitt arbete som innebär mycket resande. Jag kan börja oroa mig månader innan en flygresa. Skulle du kunna berätta hur övningen går till?

  Med vänliga hälsningar,

  Linn

  Svara
  • mijak
   mijak says:

   Hej Linn,

   Bättre upp: I slutet av den här kommentaren hittar du en länk till ett klipp som visar ungefär hur övningen går till.

   Men, det är viktigt att komma ihåg att det här klippet är just ett ”klipp” och bara en liten del av en större helhet.
   Fobier är (som du vet) förknippat med starka känslor. Om man gör på fel sätt, utan att säkerställa att förutsättningarna verkligen är rätt finns det en risk att övningen bara blir en obehaglig upplevelse.

   Som NLP-coach har man ansvar att titta på helheten, och först därefter hitta en övning som lämpar sig för klienten.
   Övningarna kan också behöva anpassas efter individuella förutsättningar.

   Här kommer klippet: http://www.youtube.com/watch?v=ZRDwhqXWu-A

   Om du (eller någon annan som läser detta) är intresserad av NLP-coaching går det utmärkt att höra av sig till mig på info@enlumi.com

   Micke

   Svara
 3. Linn
  Linn says:

  Tack så mycket Micke! Jag har följt instruktionerna från videon och tycker att det funkar. Ska jobba mer med detta.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *