Tre tips för att förmedla trygghet

Som entreprenör handlar all din kommunikation om att skapa trygghet.

Dina anställda vill känna en trygghet i att arbetet både är tryggt och utvecklande på samma gång.
Dina partners vill vara trygga i att samarbetet är en win-win.
Kunder som inte känner sig trygga med dig som leverantör kommer att välja en annan.

Och så vidare.

Men livet som entreprenör garanterar att det finns dagar och ögonblick när du själv inte känner dig lugn och trygg. 

Därför är det viktigt att komma ihåg, att…

Hur du känner dig när du kommunicerar kommer alltid att påverka budskapet du förmedlar. 

Du lurar ingen när du är arg eller osäker men försöker förmedla något annat.

Människor är otroligt känsliga för icke-verbala signaler. När du känner en sak, och inte låtsas om det så sänder du ut dubbla budskap. Då betyder orden nästan ingenting. Det forskades på det här redan på 70-talet:

Orden du använder står bara för 7% av det du förmedlar till mottagaren.

Angry-man-001När du ger dubbla budskap lägger mottagaren betydligt mer betydelse vid HUR du säger det du säger (ditt kroppspråk och ditt tonfall står då för 93% av budskapet) än VAD du säger (7%).

Men hur gör du då för att skapa trygghet i mötet med en strategisk partner, när du precis fått veta att ditt lager har brunnit upp och att din viktigaste kund precis har gått i konkurs?

Här kommer tre tips som hjälper dig att hantera ditt state, dvs ditt känslotillstånd, så att du inte behöver fejka ditt tillstånd under mötet.  Du kanske inte har kontroll över dina känslor, men de här sakerna är sådant du kan kontrollera.

1. Kontrollera ditt fokus

Fokusera på uppgiften du har framför dig. Ett enkelt sätt att kontrollera ditt fokus är att ställa medvetna frågor till dig själv som handlar om det resultat du vill uppnå.

– ”Vad behöver motparten få veta under mötet för att känna sig trygg?”
– ”Hur kan jag visa att jag är rätt partner?”
– ”Hur kan jag få veta vad motparten behöver?”
– ”Vilka styrkor har vi som inte konkurrenterna har?”

Osv. Genom att ställa resultatinriktade frågor kommer ditt fokus att flyttas till det som är viktigt.

Självklart bör du undvika destruktiva frågor som ”Varför händer det här mig?” eller ”Varför vågar ingen satsa på mitt företag?

2. Välj rätt etiketter

Varje ord du använder har en betydelse. Den kan variera från person till person, men det enda som är viktigt är den betydelse du lägger vid orden du använder. Jag brukar kalla ord som har en känslomässig motsvarighet för en etikett.

Vilka etiketter använder du för att beskriva en situation?

Om din lagerlokal just har brunnit ner, är det en katastrof eller en utmaning? Om din bästa kund gått i konkurs är det en tragedi eller en möjlighet att expandera?

När en situation påverkar dig känslomässigt, var uppmärksam på vilka etiketter du stämplar den med, och välj medvetet nya etiketter som skapar bättre tillstånd inom dig.

3. Kontrollera ditt kroppsspråk 

Slutligen. Ett väldigt effektivt sätt att byta tillstånd är att använda din kropp. Kroppspråket är otroligt viktigt och forskare har visat att man blir mer positiv av en så enkel sak som att som att bita fast en blyertspenna på tvären i munnen. Så där så att mungipornatrycks bakåt av pennan som sitter i bettet. Uppdragna mungipor betyder nämligen att du är på gott humör. Såna är nämligen reglerna i kroppen. 🙂

Amy Cuddy är en forskare som tittat ännu närmare på det här, och om du inte sett hennes fantastiska TED-talk om hur kroppspråket påverkar dina känslor, så kan jag varmt rekommendera det.

Det här är på riktigt!

Du ska självklart aldrig fejka dina känslor.

Känslor har en viktig roll, och om något påverkar dig känslomässigt behöver du ägna tid till att reda ut bakgrunden till det.

Men. När du står inför kunder, partners och anställda behöver du alltid kommunicera på ett sätt som skapar trygghet och säkerhet. Oavsett vad som hänt dig just innan mötet. Därför behöver du kunna hantera ditt tillstånd för stunden.

Med de enkla teknikerna ovan förändrar du dina känslor inifrån, så att du som ledare kan känna dig säker, och därmed förmedla rätt budskap till den du kommunicerar med.

Har du varit med om att någon försökt kommunicera från ett negativt känsloläge?

Hur påverkade det mottagarna?
Hur länge satt reaktionen i hos mottagarna?
Vad kunde gjorts annorlunda?

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *