2 enkla(?) frågor för att komma loss ur ekorrhjulet

Telefonsvarare

Nostalgisvarare med minikassetter

Hört på en telefonsvarare:

”Den här telefonsvararen är till för att du ska svara på två enkla frågor: Vem är du? och Vad vill du?
Nåå? …. – Piiip”

Om frågorna är så enkla. Varför lägger de flesta på före pipet?

Visst är det enklare att inte svara. Det är lite obekvämt att tänka på vad du verkligen vill och vem du vill vara, eftersom du inte redan är ”där”.

Jag hoppas faktiskt att du aldrig kommer ”dit”. Jag hoppas att du alltid kommer att ha drömmar och mål som motiverar och driver dig framåt. För om du vore ”där” skulle du ju inte ha något kvar att leva för!

Tricket är att njuta av resan på vägen mot dina mål. Och det är bara möjligt om du vet vart du är på väg. Annars kommer du att fastna i ekorrhjulet.

Om du vill forma din vardag till något meningsfullt så behöver du börja med att svara på de där frågorna. Ju mer konkret du är när du formulerar vad du vill, desto lättare blir det att genomföra.

Men det räcker inte med mål. Det går nämligen utmärkt att uppnå mål efter mål, utan att uppskatta resan. Därför är det lika viktigt att du har en tydlig bild av vem du är, och vem du vill vara. Vilka värderingar har du? Vilka egenskaper vill du att din omgivning beskriver dig med?

Jag har ibland klienter som säger att de har ”dålig karaktär”. Men din karaktär är inget du föds med och får leva med resten av livet. Din karaktär är en följd av det du gör. Inget annat. Och det går att ändra på.

Visst kräver det jobb, men det är det värt. Och första steget är att ta svara på frågorna som telefonsvararen ställer: Vem är du? och Vad vill du?

Alternativet är ju intressant att diskutera ur ett filosofiskt perspektiv:

Om du inte är den du vill vara – Vem är du då?

Medan du funderar på det… lämna en kommentar, och dela! 🙂

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *